Rahle, Arapça رحل kökünden gelir. Bineğe vurulan semer ve yolcunun taşıdığı yük anlamlarına gelir. Ancak daha çok ilimle uğraşan insanların yanlarında taşıdıkları kitabı yükledikleri alet, masa ve bugün Türkçede de kullanıldığı şekliyle rahle anlamında meşhur olmuştur. Rahle, aynı zamanda örgün eğitime ve düzenli bir ilim yolculuğuna bir atıftır. Zira kısa süreli bilgi edinmeler, ayaküstü öğrenmeler ya da vaaz ve hutbelerde elde edilen yaygın eğitimlerden ziyade düzenli, konusu, zamanı, zemini ve kitabı belli olan, başlangıcı ve bitişi planlanmış bir ilim yolculuğunun olmazsa olmazlarından biri de rahledir. Diğerleri de kitap ve bu kitabı anlamlandıracak ve dinleyenleri aydınlatacak bir hoca ve en önemlisi de bir ilim yolculuğudur.
Programın Amacı
Ülkemizde pek çok kurum ve kuruluş belli yaş aralığında öğrencilere birbirinden değerli eğitim fırsatları sunmaktadır. Ancak özellikle çalışan, aile kurmuş, çocuk sahibi kitleler, mesai saatleri ya da yalnızca erkeklere ya da yalnızca bayanlara sunulan eğitimler, ulaşım olmayan lokasyonlarda ve genelde eğitim-öğretim faaliyetlerine uygun olmayan binalarda gerçekleşmektedir. Rahle programı, insanların kendi başlarına ya da eş ve çocuklarıyla birlikte katılabilecekleri legal, şeffaf ve genele açık bir eğitim imkânı sunmaktadır. Tüm yaş grupları için genel ve ihtisas gerektiren bu geniş eğitim seferberliği için özellikle camilerimizi tercih etmemizin sebeplerinden biri de 1400 yıllık eğitim geleneğimizi ihya etmektir. İlmi bir ibadet olarak görmek ve göstermek niyetiyle yola çıktık. Semer, uzun yolculuklar için gereklidir. Rahle de ilme yolculuğuna çıkmak isteyen her yaştan ve her eğitim grubundan insanımıza eşsiz bir ilim fırsatı sunmayı amaçlamaktadır.
Programın İçeriği
Rahle programı, İslami ilimlerin klasik eserlerini halkla buluşturmayı hedefler. Ümmetin genel kabulüne mazhar olmuş, okunması kolay ve faydalı olan, Osmanlılar döneminde de okunması bir gelenek olarak kabul edilmiş Nevevi’nin 40 Hadis ve Riyâzü’s-sâlihîn, Kâdî İyâz'ın Şifâ-i şerîf, İmam Buhâri’nin es-Sahîh ve Edebü’l-müfred, İmam Tirmizî’nin Şemâil-i şerîf, ve İmam Birgivî’nin Tarikat-ı Muhammediye gibi eserleri, mekanların ulaşıma, hanımların ve erkeklerin katılımına uygun camilerinde haftada bir gün kitabın ya da alanın uzmanları eşliğinde okunacaktır. Bir kitap, aynı anda birden fazla camide okunabileceği gibi arz ve talep durumuna göre bazı derslerin de günlük yapılmasına imkân tanınacaktır. Bu düzenli derslerin dışında genç ve çocuklara yönelik çeşitli ders halkları ve genel katılıma yönelik tek seferlik tematik dersler de programa dâhil edilecektir.