MASKESİZ MESAFESİZ TERTEMİZ BİR HİKÂYE!

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından geleneksel hale getirilen hikâye yarışmalarının bu yıl dokuzuncusu düzenleniyor. Türkiye genelindeki İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katılabildiği yarışmada bu yıl tema olarak “Yeni Normal” belirlendi.

İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilerin kendilerini ifade edebilme, kültür ve edebiyata dair kabiliyetlerini ortaya çıkarabilme, bilgi ve becerilerini geliştirmelerini amaçlayan TİMAV Geleneksel Hikâye Yarışması, 2012 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’nın İmam Hatip camiasının mezun, mensup ve muhiplerine hizmet etmek için kurulmuş bir vakıf olduğunu belirten TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, özelde imam hatip okulları ve öğrencileri için genelde ise din eğitimi, gençlik ve sosyal politikalar adına bilgi, düşünce ve strateji üretmek için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini bildirdi. Öksüz, geleneksel hale getirdikleri hikâye yarışmasının da Türkiye’de imam hatipli öğrenciler arasında genel bir kabul gördüğünü, öğrenciler tarafından merakla beklendiğini dile getirdi.

Öksüz, son 6 yıldır Selçuklu Belediyesi’nin destekleriyle hayat bulan hikâye yarışmalarını; bazı yıllarda temalı, bazı yıllarda ise serbest konulu yaptıklarını dile getirdi. 2021 yılında,  dünyayı etkisi altına alan salgın nedeniyle insanlığın yaşadığı bu korkulu ve belirsiz süreci, toplumsal travmayı, değişen alışkanlıkları farklı bir açıdan kayıt altına almak, gençlerin bu süreçte yaşananlara dair gözlem, tespit, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine imkân tanımak amacıyla “Yeni Normal” konusuyla çağrıya çıktıklarını söyleyen Öksüz, İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin salgının başından beri düşledikleri hayallerini, ertelemek durumunda kaldıkları hedeflerini, yeni normal hayata dair beklentilerini, değişen duyguları, korkuları ve korumaya çalıştıkları zihin ve beden sağlıklarına dair düşüncelerini kağıda dökmelerini istediklerini söyledi.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin pek çok alanda olduğu gibi sosyal alanlarda ve özellikle de edebiyat alanında başarılı işler çıkardıklarını ifade eden Öksüz: “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin neredeyse tüm illerinden binlerce hikâye vakfımıza ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda elimize ulaşan eserler gösterdi ki, İmam Hatip Lisesi öğrencileri, jürimizin derece alacak öğrencileri seçmekte gerçekten zorlandığı hikâyeler kaleme aldılar. İHL’lerin bu noktada ciddi bir birikiminin olduğu aşikâr. Bu birikimin genişlemesi, şekillenmesi, bu noktada yeteneği ve gayreti olan öğrencilerimizin yeteneklerinin farkına varması ve öne çıkması için bu yarışmayı düzenliyoruz ve önümüzdeki yıllarda da düzenlemeye devam edeceğiz. Tüm Türkiye genelinden yoğun bir katılım beklediğimiz yarışmamızla ilgili ayrıntılar vakfımızın internet sitesi www.timav.org.tr’den öğrenilebilir” dedi.

TİMAV Genel Başkanı Öksüz, 09 Mayıs 2021 itibariyle hikâye yarışması için başvuruların sona ereceğini, değerlendirme sürecinin ardından Temmuz ayı içinde sonuçların açıklanacağını, normalleşme takvimine bağlı olarak, Eylül ayında okulların açıldığı ilk hafta içinde belirlenen bir tarihte düzenlenecek bir tören ile ödüllerin sahiplerini bulacağını açıkladı.

Ecevit ÖKSÜZ
TİMAV Genel Başkanı

TİMAV 9. GELENEKSEL HİKÂYE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

Türkiye İmam-Hatipliler Vakfı (TİMAV),  Yeni Normal Hayat konulu hikâye yarışması ile İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilerimizin ufuklarını geliştirmeyi ve genişletmeyi, kendilerini ifade edebilme ve toplumsal varlıklarını ortaya koyabilme kabiliyetlerini ortaya çıkarabilmeyi ve İmam Hatip öğrencilerimizin bilgi ve becerilerini geliştirmelerini amaçlamıştır.

Konu:

Yeni Normal Hayat” (Pandemi sonrası yeni normal hayata dair .)

Amaç:
İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona virüs (Covid-19)  salgınının hayatımıza getirdiği değişiklikler çerçevesinde yeni normal hayata dair beklentilerini, duygu ve düşüncelerini yazıya dökme, kendini ifade edebilme yeteneğini geliştirmesi…
Yine öğrencilerimizin toplumsal alanda, bireysel hayatında gördüğü yaşam şekli ve alışkanlıklarda meydana gelen değişikliklerden, kaygı ve korkulardan ve/veya olgu ve olaylardan yola çıkarak bilgilerini, okuma ve araştırma ile yazım kabiliyetlerini geliştirmeleri…

Kapsam:
Bu özel şartname, yukarıda konusu ve amacı belirtilen yarışmaya katılma koşullarını, başvuru şeklini, değerlendirme kurulunun oluşumunu, yapılacak değerlendirmeye verilecek ödüller ile yarışma takvimine ilişkin esas ve usulleri kapsar.

Katılma Şartları:
Hikâye yarışmasına; Türkiye genel örgün eğitim kapsamında eğitim öğretim yapan Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde öğrenim gören öğrenciler başvuru yapabilir. Yarışmaya Açıköğretim İHL’de okuyanlar katılamazlar.

Yarışmaya Katılacak Eserlerde Aranacak Koşullar 

  1. Yarışmaya katılacak olan hikâyelerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.
  2. Yarışmaya gönderilmeden veya gönderildikten sonra, sonuçlar açıklanmadan veya açıklandıktan sonra herhangi bir mecrada yayınlandığı tespit edilen hikâyeler yarışmadan doğrudan elenmiş olur ve kazanmış olsalar dahi ödülleri verilmez.
  3. Gönderilecek hikâyeler bilgisayarda Word sayfasına Times New Roman yazı karakteriyle 11 punto büyüklüğünde yazılacak, sayfa numarası verilecek ve en az 1 en fazla 4 sayfa olacaktır. 4 sayfayı aşan hikâyeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  4. Eser sahipleri açık rıza onayını imzaladıklarında hikâyelerinin, TİMAV tarafından basılı ya da dijital olarak paylaşılmasını kabul etmiş sayılırlar. Hikâyelerin basımında ve yayımında eser sahibine ayrıca telif ücreti ödenmez.
  5. Sosyal etkinlikler sonucu ortaya çıkan eserlerin telif hakkı eser sahibine aittir. Eserler, sahibinin izni olmaksızın basılamaz, yayımlanamaz, paylaşılamaz ve sergilenemez. Telif hakları ile ilgili tüm işlemler 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile 22/12/2016 tarihli ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununa uygun olarak yürütülür. Ancak, gerekli durumlarda sosyal etkinlik izni veren ilgili birim veya etkinliği düzenleyen kişi/kurum/kuruluş bu eserleri muvafakat alarak kullanma hakkına sahiptir.
  6. Eserin yer aldığı dosyanın sol alt bölümüne; öğrencinin adı soyadı, sınıfı, okulu ve danışman öğretmen ya da veli iletişim numarası belirtilmelidir
  7. Hikâye konusu Pandemi sonrası Yeni Normal Hayat olarak belirlenmiştir.
  8. Yarışmaya katılım gönüllülük esasına göredir ve ücretsizdir.
  9. Yarışmacılar en fazla bir hikâyeyle katılabilirler.
  10. Gönderilen yazıların tüm hukuki sorumluluğu eser sahibine aittir.
  11. Engelli öğrencilerin yarışmaya katılımlarının sağlanması için her tür kolaylaştırıcı önlem TİMAV tarafından alınacaktır. Örneğin görme engelli öğrencilerin Brail alfabesi ile yazdığı öykü ile yarışmaya başvurması durumunda ilgili kuruluş metni latin alfabesi ile düzenleyerek değerlendirmesi için seçici kurula iletilecektir.
  12. Katılımcılar yarışmaya katıldıkları eserlerin tümüyle kendilerine ait olduklarını kabul, beyan ve taahhüt etmiş sayılırlar. Ödül kazanan katılımcılardan bu beyan ve kabulleri dışında hareket ettiği anlaşılanların elde ettikleri ödül, unvan ve her türlü kazanımları geri alınacaktır.
  13. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 1739 sayılı Milli, Eğitim Temel Kanunu’na ve temel ahlak ilkelerine uymayan, siyasi amaçlara hizmet eden, reklam unsuru içeren eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

TAKVİM:

  1. Hikayeler, duyuruların yapıldığı andan itibaren online olarak timavyarisma@gmail.com adresine gönderilecektir.
  2. Katılımcılar hikâyelerini mail olarak gönderdikten belirli bir müddet sonra e-posta adreslerine, hikâyenin değerlendirilmek üzere sisteme yüklendiğine dair bir bilgilendirme mesajı ulaşacaktır.
  3. Başvurular 09 Mayıs 2021 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
  4. Sonuçlar 10 Temmuz 2021 tarihinde TİMAV’ın web sitesinde (www.timav.org.tr) ilan edilecektir.
  5. Ödüller 2020-2021 eğitim-öğretim yılı başlangıcında, ilköğretim haftası içinde, TİMAV tarafından belirlenip ilan edilecek olan bir tarihte Konya ili merkezinde Konya Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde yapılacak olan törenle sahiplerini bulacaktır. Dereceye giren öğrenci ve velileri program tarihi ve yeri konusunda bilgilendirilecektir. TİMAV tarih ve yer değişikliği hakkını saklı tutar.

ÖDÜLLER:
Hikâye yarışmasında ilk üç dereceye giren öğrenciler için aşağıdaki ödüller belirlenmiştir.
– Birincilik Ödülü         : 5 çeyrek altın (Beş adet çeyrek altın)
– İkincilik Ödülü           : 4 çeyrek altın (Dört adet çeyrek altın)
– Üçüncülük Ödülü     : 3 çeyrek altın (Üç adet çeyrek altın)
Ayrıca mansiyon ödülü olarak 5 öğrenciye aşağıdaki hediye takdim edilecektir.
– Mansiyon Ödül         : 5 kişiye 1’er adet çeyrek altın

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ ve DEĞERLENDİRME SÜRECİ İLE BİLGİLENDİRME

Değerlendirme Kurulu:
Yarışma için Değerlendirme Kurulu Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Merkezi tarafından görevlendirilecek alanında uzman üyelerden oluşacaktır.

Değerlendirme ve duyuru:
Eserler değerlendirme kurulunca değerlendirilerek, dereceye giren birinci, ikinci, üçüncü eserler ve mansiyon için 5 eser belirlenecektir. Yarışma sonuçları 10 Temmuz 2021 tarihinde açıklanacak olup, TİMAV tarafından belirlenip ilan edilecek olan bir tarihte Konya ili merkezinde Mevlana Kültür Merkezi’nde yapılacak olan törenle sahiplerini bulacaktır.

Dereceye giren yarışmacıların giderlerin karşılanması:
Yarışmada dereceye giren öğrenci ve yanında bir kişi olarak velisinin ödül törenine ulaşımları, bir günlük iaşe ve konaklama giderleri TİMAV tarafından karşılanacaktır.

Bilgilenme:
-Yarışmacılar yarışmaya ait sorularını timavyarisma@gmail.com mail adresine gönderebilirler.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Merkezi İletişim Bilgileri:
Adres    : Şemsitebrizi Mh. Dr. Abdullah Salim Sk. No: 22 Karatay / KONYA
Tel : (0332) 350 07 96