Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından geleneksel hale getirilen hikâye yarışmalarının bu yıl altıncısı düzenleniyor. Türkiye genelindeki İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katılabildiği yarışmada bu yıl tema olarak “15 Temmuz” belirlendi.

İmam Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilerin kendilerini ifade edebilme, kültür ve edebiyata dair kabiliyetlerini ortaya çıkarabilme, bilgi ve becerilerini geliştirmelerini amaçlayan TİMAV Geleneksel Hikâye Yarışması, 2012 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’nın İmam Hatip camiasının mezun, mensup ve muhiplerine hizmet etmek için kurulmuş bir vakıf olduğunu belirten TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, özelde imam hatip okulları ve öğrencileri için genelde ise din eğitimi, gençlik ve sosyal politikalar adına bilgi, düşünce ve strateji üretmek için çeşitli faaliyetler yürüttüklerini bildirdi. Öksüz, geleneksel hale getirdikleri hikâye yarışmasının da Türkiye’de imam hatipli öğrenciler arasında genel bir kabul gördüğünü, öğrenciler tarafından merakla beklendiğini dile getirdi.

Son 4 yıldır Selçuklu Belediyesi’nin destekleriyle hayat bulan hikâye yarışmalarını; bazı yıllarda temalı, bazı yıllarda ise serbest konulu yaptıklarını, bu yıl da milletimizin 15 Temmuz 2016’da yaşadığı acı tecrübeyi farklı bir açıdan kayıt altına almak, gençlerin vatan, millet, bayrak, milli/manevi değerler ve mukaddesatımıza dair duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerine imkân tanımak amacıyla “15 Temmuz” konusuyla çağrıya çıktıklarını ifade eden Öksüz, İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin 15 Temmuz’u, 15 Temmuz’da yaşanan kahramanlıkları, 15 Temmuz ruhunun hikâyesini kaleme almasını istediklerini söyledi.

Geleneksel hikaye yarışmasının proje ortağı Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise gençlerin milli ve manevi gelişimleri için pek çok proje ürettiklerini ve yine STK’larla işbirliği içinde pek çok projeye destek verdiklerini söyledi. TİMAV tarafından geleneksel hale getirilen hikaye yarışmasına da son yıllarda destek verdiklerini dile getiren Altay, bu yıl yarışmada konunun 15 Temmuz olarak belirlenmesiyle birlikte katılımın da en üst seviyede gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti.

Altay sözlerine şöyle devam etti: “15 Temmuz’da tarih yazan bu memleketin kahramanlarını bugün çocuklarımız tarihe yazacak. 15 Temmuz’da milletin iradesini sadece Türkiye değil, tüm dünya gördü. Bu milletin geçmişinde her zaman kahramanlık vardır. Milli kurtuluş neyse, Çanakkale neyse, 15 Temmuz da bizim için odur.  Millet ne zaman kendine ihtiyaç olsa orada sahneye çıkmış ve vatanına, bayrağına, ülkesine, maneviyatına ve mukaddesatına sahip çıkmıştır. 15 Temmuz ruhunun gelecek nesillere aktarılması için bu projeye ayrı bir önem veriyorum. Tüm öğrencilerimizi bu projede yer almaya davet ediyorum.

Bir kez daha böylesi bir durumla karşı karşıya kalmamak için 15 Temmuz ruhunu diri tutmalı ve gelecek nesillere bu ruhu en güzel şekilde aktarabilmeliyiz.”

TİMAV Genel Başkanı Öksüz, yarışma için son başvuru tarihinin 05 Mayıs 2017 olarak belirlendiğini, Türkiye genelindeki tüm İHL’lere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, başvuru sürecinin işlemeye devam ettiğini bildirdi.

İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin pek çok alanda olduğu gibi sosyal alanlarda ve özellikle de edebiyat alanında başarılı işler çıkardıklarını ifade eden Öksüz: “Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin neredeyse tüm illerinden binlerce hikâye vakfımıza ulaştı. Geçtiğimiz yıllarda elimize ulaşan eserler gösterdi ki, İmam Hatip Lisesi öğrencileri, jürimizin derece alacak öğrencileri seçmekte gerçekten zorlandığı hikâyeler kaleme aldılar. İHL’lerin bu noktada ciddi bir birikiminin olduğu aşikâr. Bu birikimin genişlemesi, şekillenmesi, bu noktada yeteneği ve gayreti olan öğrencilerimizin yeteneklerinin farkına varması ve öne çıkması için bu yarışmayı düzenliyoruz ve önümüzdeki yıllarda da düzenlemeye devam edeceğiz. Tüm Türkiye genelinden yoğun bir katılım beklediğimiz yarışmamızla ilgili ayrıntılar vakfımızın internet sitesi www.timav.org.tr’den öğrenilebilir” dedi.

Öksüz, yarışmaya verdikleri destekten dolayı Selçuklu Belediyesi’ne teşekkür etti.

TİMAV Genel Başkanı Öksüz, 05 Mayıs 2017 itibariyle hikâye yarışması için başvuruların sona ereceğini, değerlendirme sürecinin ardından Temmuz ayı içinde sonuçların açıklanacağını, Eylül ayında okulların açıldığı ilk hafta içinde belirlenen bir tarihte düzenlenecek bir tören ile ödüllerin sahiplerini bulacağını açıkladı.

 

6. GELENEKSEL HİKÂYE YARIŞMASI ÖZEL ŞARTNAMESİ

Konu:

Madde 1

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı, 2017 yılı hikaye yarışmasının ana teması “15 Temmuz” olarak belirlenmiştir.

Bu başlık aşağıdaki maddeler çerçevesindeki konu ve alanları kapsamaktadır.

    i. 15 Temmuz direnişi,

   ii. 15 Temmuz ruhu,

  iii. 15 Temmuz’da yaşanan destansı kahramanlık hikâyeleri,

   iv. 15 Temmuz’un ve 15 Temmuz’da milletimizin iradesine sahip çıkmak için gösterdiği direnişin kurgu bir edebiyat türü olan öykü alanına genç dimağlardan süzülüp gelen yansımaları,

   v. Milli irade, millet iradesi,

  vi. Vatan, millet, bayrak ve toprak kavramları.

 Amaç:

Madde 2

15 Temmuz, millet iradesine darbe yapmak isteyen, milli iradeye ipotek koymak isteyen darbeci zihniyetin milletimizi karşı giriştiği bir işgal eylemidir. Bu girişimin milletimizin bilincinde derin etkileri ve izleri olmuştur.

Sözkonusu izleri İmam Hatip Liseli gençlerimizin dimağlarında oluşturduğu etki alanı itibariyle incelemek, 15 Temmuz direnişi, 15 Temmuz ruhunun gençlerimizin vicdanındaki karşılığını öykü yoluyla yazıya aktarmalarını sağlamak, millet iradesi, milli irade, vatan, bayrak, millet kavramlarının genç zihinlerdeki yansımalarını ölçmek ve değerlendirmek, 15 Temmuz’un hafızalarımızdaki izlerini taze tutmak ve unutulmaması için gayret etmek bu yarışmanın temel amaçlarıdır.

Kapsam:

Madde 3-

Bu özel şartname, yukarıda konusu ve amacı belirtilen yarışmaya katılma koşullarını, başvuru şeklini, değerlendirme kurulunun oluşumunu, yapılacak değerlendirmeye verilecek ödüller ile yarışma takvimine ilişkin esas ve usulleri kapsar.

 Katılma Şartları:

Madde 4-

Hikâye yarışmasına; Türkiye’deki tüm İmam Hatip Liseleri ile Anadolu İmam Hatip Liseleri’nde halen okuyan öğrenciler katılabilecektir. Yarışmaya Açıköğretim İHL’de okuyanlar katılamazlar.

Yarışmaya Katılacak Eserlerde Aranacak Koşullar

Madde 5-

  • Yarışmaya katılacak olan hikâyelerin daha önce hiçbir yarışmada ödül almamış ve herhangi bir yerde yayımlanmamış olması gerekmektedir.
  • Gönderilecek hikâyeler bilgisayarda Word sayfasına Times New Roman yazı karakteriyle 11 punto büyüklüğünde yazılacak, sayfa numarası verilecek ve en az 1 en fazla 4 sayfa olacaktır. 4 sayfayı aşan hikâyeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Hikâye sahipleri, yarışmaya katılmakla hikâyelerinin yayınlanmasını kabul etmiş sayılırlar. Yayımlanan hikâyelere ayrıca telif ücreti ödenmez.
  • Yarışmaya katılan tüm eserlerin telifi Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV)’na ait olur.
  • TİMAV uygun bulduğu eserleri kitaplaştırabilir. Kitapta yer alacak hikâyeler için -dereceye girmiş veya girmemiş fark etmeksizin- ayrıca telif ödenmez
  • Katılımcılar hikâyelerini yazdıkları Word dosyasında isim, soyadı, adres, telefon numarası ve okul bilgilerini belirtmelidirler.
  • Yarışmacılar en fazla bir hikâyeyle katılabilirler.
  • Gönderilen yazıların tüm hukuki sorumluluğu eser sahibine aittir.

TAKVİM:

Madde 6 –

  • Hikayeler, duyuruların yapıldığı andan itibaren online olarak timavyarisma@gmail.com adresine gönderilecektir.
  • Katılımcılar hikâyelerini mail olarak gönderdikten belirli bir müddet sonra e-posta adreslerine, hikâyenin değerlendirilmek üzere sisteme yüklendiğine dair bir bilgilendirme mesajı ulaşacaktır.
  • Başvurular 05 Mayıs 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
  • Sonuçlar 10 Temmuz 2017 tarihinde TİMAV’ın web sitesinde (www.timav.org.tr) açıklanacaktır.
  • Ödüller 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başlangıcında, ilköğretim haftası içinde, TİMAV tarafından belirlenip ilan edilecek olan bir tarihte Konya ili merkezinde Mevlana Kültür Merkezi veya Selçuklu Belediyesi Kongre Merkezi’nde yapılacak olan törenle sahiplerini bulacaktır. Dereceye giren öğrenci ve velileri program tarihi ve yeri konusunda bilgilendirilecektir. TİMAV tarih ve yer değişikliği hakkını saklı tutar.

 ÖDÜLLER:

Madde 7 –

Hikâye yarışmasında ilk sekiz dereceye giren öğrenciler için;

– Birincilik Ödülü         : 6 tam altın (Altı adet tam altın)

– İkincilik Ödülü           : 4 tam altın (Dört adet tam altın)

– Üçüncülük Ödülü       : 2 tam altın (İki adet tam altın)

– Mansiyon Ödül          : 5 kişiye Mini i-Pad

Değerlendirme Kurulu:

Madde 8-

Yarışma için Değerlendirme Kurulu Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Merkezi tarafından görevlendirilecek alanında uzman üyelerden oluşacaktır.

Değerlendirme ve duyuru:

Madde 9-

Eserler değerlendirme kurulunca değerlendirilerek, dereceye giren birinci, ikinci, üçüncü eserler ve mansiyon için 5 eser belirlenecektir. Yarışma sonuçları 10 Temmuz 2017 tarihinde açıklanacak olup ödüller, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı başlangıcında, ilköğretim haftası içinde, TİMAV tarafından belirlenip ilan edilecek bir tarihte, Konya ili merkezinde Mevlana Kültür Merkezi veya Selçuklu Belediyesi Kongre Merkezi’nde yapılacak olan törenle sahiplerini bulacaktır.

Dereceye giren yarışmacıların giderlerin karşılanması:

Madde 10-

Yarışmada dereceye giren öğrenci ve yanında bir kişi olarak velisinin ödül töreninde ulaşım, bir günlük iaşe ve konaklama giderleri TİMAV tarafından karşılanacaktır.

Bilgilenme:

Madde 11-

-Yarışmacılar yarışmaya ait sorularını timavyarisma@gmail.com mail adresine gönderebilirler.

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı Genel Merkezi İletişim Bilgileri:

Adres    : Şükran Mh. Sırçalı Medrese Cd. No: 3 Meram / KONYA

Tel         : (0332) 350 07 96