Türkiye İmam Hatipliler Vakfı’nın (TİMAV), imam hatip lisesinde eğitim gören öğrencilerle yaptığı ankete göre, öğrencilerin yüzde 50’sinin bu okullara kendi kararı ile kaydolduğunu, yüzde 30’unun ise ailesiyle ortaklaşa verilen karar d
TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, İmam hatip lisesi 12. sınıf öğrencileri ile yaptıkları anketi AA muhabiri ile paylaştı.
“Türkiye İmam Hatip Lisesi Öğrencileri Profil Araştırması” adını verdikleri çalışmayı, 24 il merkezindeki imam hatip liselerinde üç bine yakın öğrenci ile görüştüklerini anlatan Öksüz, bu araştırma ile imam hatipli öğrencilerin temel sorunları, beklenti ve değer yapısını öğrenmeye çalıştıklarını bildirdi.
Öksüz, TİMAV’ın imam hatip öğrencileri, öğretmen ve öğrenci velileri ile imam hatip algısı üzerine araştırmalar yaptıklarını ifade ederek, bu çalışmalar sonucunda bilgi ve raporlarla sorunların çözümüne katkı sağladıklarını aktardı.
Araştırmada öne çıkan sonuçların ezber bozduracağını vurgulayan Öksüz, ” İmam hatip okulları kurulduğundan beri ezber bozdurur. Bu çalışmada da toplumda imam hatiplere atfedilen birçok şeyin gerçekte böyle olmadığını gösterecek neticeler elde ettik” dedi.
– İmam Hatipler Gönüllü Tercih Ediliyor
Öksüz, imam hatip okullarına öğrencilerin aile baskısı ile kaydedildiği iddiaları olduğuna değinerek, şunları söyledi:
“Araştırmada öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 50’si kendi tercihi ile imam hatibe gittiğini söylüyor. Yine yüzde 30-40 bandında öğrencimiz imam hatip lisesine ailesi ile ortak karar vererek, bu okulu tercih ettiğini söylüyor. Öğrencilerimizin yüzde 80’leri aşan kısmı ‘imam hatiplere kendi isteğimle gittim’ diyor. İmam hatiplilik bilincine yönelik de bir sorumuz vardı. Öğrencilerimize, geçmişte yaşanan katsayı sorununu ilişkin, ‘katsayı sorunu devam etseydi bu okullardan ayrılır mıydınız’ diye sorduk. Öğrencilerimizin yüzde 60’dan fazlası ‘okulumdan ayrılmam’ diye cevap veriyor.”
Öğrencilere ailelerinde imam hatip mezunu olup olmadığını da sorduklarını ifade eden Öksüz, ailesinde imam hatip mezunu olmayanların oranının yüzde 50’lilerde olduğunu ifade etti.
– “İmam Hatiplilik alkol, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan uzaklaştırıyor”
Öksüz, imam hatipli öğrencilerin dindar ve ahlaklı yetiştiğine inandığını için bu okullarda eğitim gördüğüne işaret ederek, şöyle devam etti:
“Öğrencilerimizin okullara olan aidiyeti yüksek. Çocuğum olsa bu okullara gönderirim diyenlerin oranı yüzde 50 civarındadır. Yüzde 30’uda evladımın kendisine bırakırım diyerek demokratik bir hak kullanıyor. Öğrencilerimiz, imam hatipli olmanın kendilerini alkol, uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan uzaklaştırdığını söylüyor. Öğrencilerimiz, imam hatipliliğin, toplumsal olaylarda daha duyarlılık kazandırdığını söylüyor, bu da önemli bir sonuç.”
– İmam Hatipli Ailesine Bağlı
Araştırmada imam hatip öğrencilerinin aile olan ilişkilerini de sorduklarını dile getiren Öksüz, son dönemde toplumun temel taşı ailelerde, çeşitli aile facialarının yaşandığını bildirdi.
Öksüz, aile kurumunun değerinin imam hatipli öğrencilerin gözünde oldukça yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Aile yapılarına dair verdikleri cevaplar, aile yapılarının ve bağlarının çok güçlü olduğunu görüyoruz. Güven endeksinde de en çok güvendiği kurumun yine aile olduğu ortaya çıkıyor” diye konuştu.
– Sosyal Medyaya Güvenmiyorlar
İmam Hatip öğrencilerinin yüzde 74’ünün sosyal medya hesabı olduğunu açıklayan Öksüz, bu öğrencilerin güvenmediği kurumların başında ise yine sosyal medyanın geldiğini aktardı.
Öksüz, İmam Hatiplerde kalite problemi olduğunu savunan kişilerin, bu sonuçları değerlendirmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Toplumsal yapıyla örtüşme toplumla barışık yaşama ile ilgili problemler olduğunu iddia edenlere öğrencilerimiz net cevaplar vermiş. ‘Toplumsal ve sosyal olayları yakinen takip ediyoruz, neye güveneceğimizi biliyoruz’ diyor. İmam hatip öğrencilerimizin bilinç düzeyinin çok üst seviyede olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyduk” ifadelerini kullandı.
– İmam Hatiplilerin Gözünde Türkiye
Öksüz, öğrencilerin Türkiye algısının ne düzeyde olduğunu öğrenmeye çalıştıklarını belirterek, “Öğrencilerimizin yüzde 70,1’i Türkiye’nin bölgesinde önder ülke olduğuna inanıyor. Türkiye’nin İslam ülkelerine önderlik edeceğine inanların oranı da yine yüzde 70’lerde” ifadelerini kullandı.
İmam hatiplilerin ‘yeni Türkiye’ algısını desteklediklerini bu araştırmada gördüklerini anlatan Öksüz, “İmam hatipliler, yeni Türkiye’nin gelişen ve büyüyen bir Türkiye olduğunu düşünüyor. Hem iktisadi ve sosyal anlamda Türkiye’nin kalkındığına inanıyor. Yeni Türkiye’nin hedef ve hayalleri ile imam hatiplilerin hedeflerinin bire bir örtüştüğünü bu araştırma sonuçlarına göre söylemek mümkün” şeklinde görüş bildirdi.