Yeni eğitim öğretim yılı yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmenle başladı. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve tüm velilerimiz için hayırlı ve bereketli bir
Yeni eğitim öğretim yılı yaklaşık 16 milyon öğrenci ve 700 bin öğretmenle başladı. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve tüm velilerimiz için hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyoruz.
İmam Hatip Liselerimiz de her zamanki olduğu gibi hazırlıklarını tamamlayarak öğrencilerine gönüllerini ve kapılarını açtı. Emeği geçen tüm taraflara şükranlarımızı arz ederken öğrencilerimizin de başarılı bir dönem geçirmesini Mevla’dan niyaz ediyoruz.
İmam Hatip Liselerine ilgi her geçen gün artıyor…
Eğitim öğretim sistemimiz içerisinde tüm liseler arasında yaklaşık 529 okul ve 235 bin öğrenci sayısı ile İmam Hatip Liseleri %6’lık bir dilime sahip. Konya Merkezde bu yıl 6 İmam Hatip Lisemize yaklaşık 3.500 yeni öğrenci kaydı gerçekleştirildi.
İmam Hatip Liseleri tarih süreci içerisinde birçok sorunla mücadele ederek bu günlere geldi. Katsayı ile üniversiteye girişte başarıları engellendi, üzerlerinde yapılan yorumlar ile psikolojileri bozulmaya çalışıldı, başörtüsü sorunu ile bireysel özgürlükleri kısıtlandı. Ancak, Allah’a hamdolsun ki milletimiz İmam Hatip Liselerine olan ilgi ve bağlılığından vazgeçmedi. Okullarımız ayakta kaldı, başarılarını sürdürdü.
Geldiğimiz noktada; okullarımıza olan ilgi her geçen gün artarak devam ediyor. Bu yıl Anadolu İmam Hatip Liselerimizin tavan puanı 490’ı aştı. Taban puanları da bir o kadar yükseldi. Bunun yanında normal İmam hatip Liselerimizin kontenjanları doldu taştı ve bazı okullarımızda ikili öğretime geçilmek zorunda kaldı. 50 kişiyi aşan sınıflarda eğitim öğretimini sürdüren okullarımız var. Binalarımız yetersiz hale geldi. Hayırsever vatandaşlarımızdan İmam Hatip Liselerimizin devam eden inşaatlarına ve yeni bina çalışmalarımıza destek beklediğimizi kamuoyunun bilgisine sunmak isterim.
Ayrıca, İmam Hatip Lisesi öğrencilerimizin yeniden eşitleri ile fırsat eşitliğine kavuşması yönünde yaptıkları çalışmalarından dolayı YÖK’e teşekkürlerimizi sunuyorum. YÖK Başkanının katsayının kaldırılması ile ilgili çalışmasının bu eğitim öğretim yılından başlamak üzere uygulamaya alınmasını bekliyoruz. Zira çeşitli engellemelerle geç kalınmış olarak bekleyen bu uygulamaya artık İmam Hatip Camiasının tahammülü kalmamıştır.
Din Eğitimi seçmeli “Din Bilgisi” ve “Kur’an” dersleri ile desteklenmelidir…
Değinmek istediğimiz bir diğer konu ise; İmam Hatip Liseleri dışında kalan okullarımızdaki din eğitimi konusudur. Müfredat içerisinde yer alan “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” dersinin din eğitimi adına yetersiz kaldığı aşikardır. Bu ders içerisinde öğrencilerimize İslam dini yoğun olsa da tüm dinlere dair bilgiler öğretilmektedir. Yani, dinin kültürü ve ahlak öğretilerine değinilmektedir. Oysaki çocuğunu İmam Hatip Lisesine gönderemeyen veya göndermek istemeyen vatandaşlarımızın da evlatlarına asgari seviyede de olsa din eğitimi vermek istediği vakıadır. Dolayısıyla İmam Hatip Liseleri dışındaki okullarımızda seçmeli ders olarak din bilgisi ve Kur’an derslerine yer verilmesi %99’u Müslüman olan ülkemizde elzem olarak değerlendirilmelidir.
Kur’an öğretiminde yıllardır yaşanılan yaş sınırlamasının kaldırılması da inanç özgürlükleri adına geç kalınsa da önemli bir adımdır. Bu adım ülkemiz adına yaşanılan normalleşme sürecinin bir parçasıdır diye düşünüyor, demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin gelişmesi, sosyal barış ve huzurun yeniden tesis edilmesi adına emeği geçen tüm taraflara teşekkür ederiz.
Öğrenci ve öğretmenlerimizin şartları birlikte iyileştirilmeli…
Milli Eğitim Bakanı sayın Ömer Dinçer Bey’in eğitim öğretim sistemi içerisinde vurgu yaptığı özellikle öğrenci ve öğretmen kalitesinin artırılması, öğretmenlerimizden beklediği fedakarlık ve yeni çalışma metoduna dair olumlu kanaatlerimizi bildirirken öğretmenlerimizin özlük haklarına dair düzenlemelerin de öğretmenlik mesleğinin kutsallığına yakışır ölçeğe getirilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.
Kamuoyunun bilgisine arz ederiz.
Saygılarımızla…
Ecevit ÖKSÜZ
Genel Başkan